Σταματήστε να ζυγίζεστε!!!

by Fotis

«Ήμουν εθισμένη στην ζυγαριά.

Κάθε πρωί, σαν ρολόι, πήγαινα στο γυμναστήριο, γύριζα στο σπίτι, πήγαινα στο μπάνιο και πήγαινα στη ζυγαριά.

Αυτός ο αριθμός που με κοιτάζει πίσω υπαγορεύει τη διάθεσή μου για όλη την ημέρα.

Αν ήταν το ίδιο ή χαμηλότερο από την προηγούμενη μέρα, ήμουν χαρούμενη. Ένιωθα «υγιής». Ένιωθα τον έλεγχο.

Αν ήταν υψηλότερο, ένιωθα εκτός ελέγχου. Θα τιμωρήσω τον εαυτό μου, κάνοντας άσκηση λίγο πιο σκληρά, τρώγοντας λίγο λιγότερο.

Ενώ το να φτάσω σε ένα συγκεκριμένο βάρος ή να είμαι κοκκαλιάρα δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου, αυτός ο αριθμός για μένα ήταν μια άμεση αντανάκλαση του να είμαι «υγιής». Σε μια κοινωνία όπου η υγεία και το βάρος είναι άρρηκτα συνυφασμένα, πίστευα ότι χάνοντας βάρος, έκανα ό, τι μπορούσα για να είμαι υγιής.

Πολύ γρήγορα, αυτός ο αριθμός έγινε εθισμός μου. Ζούσα από τον αριθμό στην ζυγαριά και τίποτα δεν θα με εμπόδιζε.

Τον χρησιμοποιούσα για τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής μου.

Για τον έλεγχο της άσκησής μου.

Για να ελέγξω αυτό που δεν μπορούσα να ελέγξω.

Ήταν ένας τοξικός κύκλος. Ένας κύκλος που δεν μπορούσα να ξεφύγω μόνη μου. Και αυτό που χρειαζόμουν ήταν τα αγαπημένα μου πρόσωπα για να με βοηθήσουν. Το να νικήσω τον εθισμό μου και να πετάξω τις ζυγαριές ήταν το πιο δυνατό πράγμα που έκανα για να θεραπεύσω τη σχέση μου με το φαγητό.»

Αυτά είναι τα λόγια που ακούω συνεχώς στο γραφείο μου…

Σε όλους τους ανθρώπους εκεί έξω, νέους ή ηλικιωμένους, ελλιποβαρείς ή υπέρβαροι, θέλω να ξέρετε ότι όταν σταματήσετε να ζυγίζεστε κάτι όμορφο συμβαίνει.

Σταδιακά, σταματάτε να τιμωρείτε τον εαυτό σας.

Σταδιακά, σταματάτε να λέτε όχι σε πράγματα που περιλαμβάνουν φαγητό.

Σταδιακά, γίνεστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Αρχίζετε να ακούτε το σώμα σας, να απολαμβάνετε τις σωστές στιγμές και να ξέρετε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις που θα σας περιμένουν το επόμενο πρωί.

Επιτρέπετε στον εαυτό σας να τρώει και να αισθάνεται.

Και αν κάποιος έχει περάσει από παρόμοια πράγματα, ξέρετε πόσο ισχυρή είναι αυτή η πρόταση.

«Βρήκα ότι όταν σταμάτησα να ζυγίζομαι, ήμουν πιο ήρεμος γύρω από το φαγητό. Άνοιξε περισσότερο χώρο για τον αυθορμητισμό μου με την διαχείριση των τροφίμων. Δεν ένιωσα πλέον ότι το φαγητό δούλευε εναντίον μου. Αντίθετα, με υποστήριζε τελικά.»

Αυτά τα λόγια άρχισα να ακούω από κάποιους που ξεκίνησαν για την αλλαγή.

Εάν αυτός ο πόλεμος με το βάρος σας αντηχεί μαζί σας, θέλω να ξέρετε ότι είστε πολύ περισσότερα από τον αριθμό στην ζυγαριά σας. Δεν είστε αντανάκλαση του βάρους σας, ούτε τώρα ούτε ποτέ δεν ήσασταν. Στην πραγματικότητα, είστε πολύ περισσότερα από αυτό.

Στην πραγματικότητα, αυτός ο αριθμός είναι ακριβώς αυτό, ένας αριθμός.

Όταν ανεβαίνετε στην ζυγαριά δεν λαμβάνετι υπόψη τόσες πολλές άλλες μεταβλητές.

Αυτός ο αριθμός δεν λαμβάνει υπόψη πόσο ευγενικοί είστε. Πόσο έξυπνοι είστε. Πόσο αστείοι είστε. Όλα τα πράγματα που καθορίζουν ποιοι είστε, πολλά περισσότερα από έναν αριθμό που θα μπορούσε ποτέ να πει το οτιδήποτε.

Ξεχνά επίσης να σας πει πόσο καλός φίλος είστε. Ή πόση διασκέδαση είχατε εκείνο το βράδυ, χορεύοντας μαζί με τον σύντροφό σας. Δεν σας λέει πόσα πολλά σήμαινε για τη μαμά σας, ότι φάγατε το δείπνο της.

Εάν δεν είστε βέβαιοι πόσο επηρεάζει η ζυγαριά τη ζωή σας, θα σας ενθαρρύνω να κάνετε ένα διάλειμμα από αυτό για κάποιους μήνες. Δείτε τι σας συμβαίνει, σας υπόσχομαι ότι από αυτό και μόνο θα υπάρξει αλλαγή.

Μόνο όταν απομακρυνθείτε από τον εθισμό της ζυγαριάς, θα συνειδητοποιήσετε πόσο έλεγχο είχε πάνω σας.

Στο διάλειμμα σας με την ζυγαριά, θέλω να λάβετε υπόψη σας πώς αισθάνεστε. Εάν ο φόβος έρθει στην επιφάνεια, εξερευνήστε τον.

Θέλω να αναρωτηθείτε, παρατηρείτε ποτέ εάν οι φίλοι ή ο σύντροφός σας χάσουν ή κερδίσουν μερικές δεκάδες γραμμάρια ή κιλά; Οχι! Γιατί λοιπόν να είναι διαφορετικό για εσάς; Και αν φοβάστε να βάλετε λίγα κιλά, γιατί; Φοβάστε ότι δεν θα είστε τόσο αρεστός ή ελκυστικός;

Εάν συμβαίνει αυτό, απαλλαγείτε από αυτά τα τοξικά άτομα στη ζωή σας που σας κάνουν να νιώθετε έτσι. Επειδή με κάθε ειλικρίνεια, νομίζω ότι οι πιο ελκυστικοί άνθρωποι είναι αυτοί που ζουν τη ζωή τους και δεν δίνουν σημασία για το πόσο ζυγίζουν.

Αυτό που ελπίζω είναι να αρχίσετε να αισθάνεστε λιγότερο ανήσυχοι για το φαγητό. Ότι αρχίζετε να αισθάνεστε πιο χαλαροί.

Ίσως να συνειδητοποιήσετε, ότι η ζωή συνεχίζεται όμορφα χωρίς να γνωρίζετε αυτόν τον αριθμό.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Policy
X
Καλως ήρθες στο γραφείο μας
Καλώς ήρθες στο γραφείο μας!
wpChatIcon